lauantai 20. heinäkuuta 2013

Naiset ja miehet ovat aina pystyneet olemaan vain ystäviä

Youtubevideossa kysytään tekijöiden mukaan "ikivanhaa" kysymystä:

 Voivatko naiset ja miehet olla vain ystäviä?

Videossa haastatellaan 20 - 30 vuotiaita miehiä ja naisia, joilta tiedustellaan muodollisesti samaa asiaa yhtäaikaa ja erikseen. Kukaan ei pyri kokoamaan tai tulkitsemaan vastauksia vaan videon lopussa johtopäätösten annetaan paljastaa itsensä.

Melkein jokainen nainen vastaa aluksi, että miehet ja naiset voivat olla vain ystäviä. Melkein jokainen mies vastaa, että naiset ja miehet eivät voi olla vain ystäviä. Lopuksi naisilta kysytään uskovatko he ystäviensä olevan salaisesti ihastuneita. Naiset vastaavat sen olevan todennäköistä.

Videon ei ole tarkoitus olla vakavasti otettava tutkimus, mutta se paljastaa yllättävän paljon siitä, miten kysymyksiä kysytään ja niihin vastataan aina tarkoitushakuisesti.

Miehet ja naiset vastaavat nimittäin eri kysymykseen, vaikka heiltä kysytään samaa asiaa:

CAN MEN AND WOMEN BE JUST FRIENDS?

Miehet vastaavat kysymykseen: onko sinulla muita kuin platonisia tunteita ystävänaistasi kohtaan?

Naiset taas vastaavat kysymykseen: voitteko sinä ja ystävämiehesi PYSYÄ ystävinä? (huolimatta mahdollisista tunteista)

Naiset ovat odotetusti sitä mieltä, että miehet ja naiset voivat pysyä ystävinä ja miehet odotetusti kertovat, että heillä on ollut ihastus-rakastus-seksi-tunteita ystäviään kohtaan. Molemmat ovat oikeassa, mutta videon tarkoituksena on todistaa, että naiset elävät harhassa ja miehet tietävät missä oikeasti mennään.

Video paljastaa myös sen, miksi naiset ja miehet tulkitsevat kysymyksen eri tavalla.

Ystävien erilaiset tunteet ristiävät miten sattuu ja molemmat sukupuolet tuntevat aika ajoin ihastus-rakastus-seksi-tunteita joitakin ystäviään kohtaan. Naisten on kuitenkin miestä epäedullisempaa paljastaa näitä tunteita, koska seuraukset ovat raskaammat. 

Johtuipa se normirakenteesta tai muista näkymättömistä laeista, mies tulkitsee kysymystä enemmän itseensä kohdistuvana ja nainen taas yleisempänä, moniin ihmisiin kohdistuvana. Mies kokee tarpeelliseksi kertoa ystävyyteen vaikuttavista itseensä liittyvistä tekijöistä (tunteista) ja nainen taas ottaa ns. solidaarisuutta ylläpitävän asenteen.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti