tiistai 16. heinäkuuta 2013

Halvan vastakohta ei ole kallis

Särkänniemen kesätyöntekijät päättivät yhteisvoimin tehdä hyväntekeväisyyskalenterin TAYS:n syöpäsaston lasten auttamiseksi. He keksivät hyvän ja tuottavan idean ottaa kuvia vähissä vaatteissa seksuaalisissa yhteyksissä.

Kalenterin facebooksivuilla monet paheksuvat kesätyöntekijöiden hyväntekeväisyystempausta. Arvostelu kohdistuu kuvattavien naisten, kuvaajan tai vastaavan tahon sukupuolimoraaliin. Ihmiset eivät voi uskoa, että tytöt itse haluaisivat ottaa sen kaltaisia kuvia.

https://www.facebook.com/sarkkakalenteri

Tyttöjen kuvia arvostellaan eniten adjektiivilla HALPA.

Hekin, jotka muuten kiittelevät tyttöjen ideaa, ovat pahoillaan, että kuvista tuli niin halpoja. Joko tytöt itse haluavat olla halpoja tai sitten heitä pakotetaan, jolloin kyse on hyväksikäytöstä.

Halpa on sukupuolimoraaliin kohdistuva käsite, jonka sisältö ei ole ajankuluessa juurikaan muuttunut. 

Se tarkoittaa vieläkin naista, jonka seksuaalinen käytös on liian aktiivista, holtitonta tai harkitsematonta. Silti halvan naisen oletetaan antautuvan miehelle, koska halvaksi joudutaan ja silloinkin, kun nainen tekee itsestään halvan, hän tekee sen miesten vuoksi.

Halvalle on vaikea keksiä vastakohtaa, joka ei tekisi samoja oletuksia naisen seksuaalisuudesta. Tyylibloggarit yrittävät käyttää eleganttia, joka tarkoittaa lähinnä paremmasta yhteiskuntaluokasta tulevaa halpaa naista. Yökerhoissa eleganttius tyhjenee hard-to-get -logiikkaan ja pidempiin hameenhelmoihin.

Siksi yleensä puhutaan hyvästä mausta, joka toimii eleganttia paremmin sillä se piilottaa moraaliset taustaoletukset hämäriin esteettisiin tyyliseikkoihin. Voidaan arvostella tyyliä, vaikka tyylittömyyttä ei osata selittää muulla kuin hameen lyhyydellä tai antavuudella.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti