lauantai 24. toukokuuta 2014

Esittele itseäsi paljastelun ulkopuolella

Kesähelteillä ihmisten pukeutumisesta poistuu käytännöllisyyden harha. Kun vaatteet vähenevät, ihmiset perustelevat pukeutumistaan entistä vähemmän käytännöllisillä syillä, jotka liittyvät esimerkiksi ulkolämpötilaan. 

Talvellakin housujen tai hameen välillä valitaan lähinnä muista kuin fysiologisiin tarpeisiin liittyvistä syistä. Sen lisäksi kylmälläkin voidaan pukeutua väärin jos almanakka kiistää lämpömittarin lukeman. Talvella vaatteiden moraalinen luonne on kuitenkin helpompi peittää. Kesällä varsinkin naiset joutuvat kysymään itseltään ja muilta:

Kuinka vähän on sopivaa laittaa päälleen?

tai

Kuinka niukka vaatetus on hyvän maun mukaista?

tai

Minkä verran tahdon itsestäni paljastaa?


 Pohdiskelut ovat sukua iltapäivälehtien tavalle käsitellä paljastelua. Lehdistö muuttuukin kesällä naisten seksuaalisuuden moraalinvartijoiksi. Listasin Facebookissa iltapäivälehtien vartalopaljastelun journalistiset säännöt:

"1. Aseta peittäminen oletukseksi ja määrittele sen vastakohdaksi paljastelu. Kysy lukijoilta mitä saa ja mitä ei saa paljastaa. Luo paljastelun moraalisia rajoja "hyvän maun" avulla ja korosta otsikoissa liiallisen paljastelun häpeää.

2. Paljastele lähinnä naisia ja silloin kun paljastelet miehiä, korosta tilanteen erikoisuutta. Kun paljastelet miehiä, paljastele vain sosiaalisen statuksen, kuten ammatinsa puolesta miehekkäiksi todettuja hahmoja, kuten palomiehiä, poliiseja ja uimavalvojia. Varmista silloinkin tekstissä, että paljastelu on poikkeuksellista (esim. kalenteri tai lasten hyväksi), jotta hahmoja ei luulla homoseksuaaleiksi.

3. Pilko paljasteltavat vartalot osiin, mutta vain tärkeisiin osiin, jotka lääkäri on määritellyt erogeenisiksi alueiksi. Kankun lisäksi tärkeää ovat tissit, alavartalon bikiniraja ja reidet. Tee erilaisia vartalon osien top-listoja.
 


4. Paljastele aina keskimääräisiä naisia, jotka häpeävät paljastelua. Älä ikinä paljastele ekstrovertteja tai outoja, jotka paljastelisivat muutenkin. Muista, että paljastelun pitää herättää ristiriitaisia tunteita ja ristiriidan poistaminen tekee paljastelusta tylsää."
 
Itsensä esittelyä on mahdollista tehdä myös näiden sääntöjen ulkopuolella, mutta se vaatii eräiden sovinnaisten arkitotuuksien tuhoamista:

"Vain ne paljastelevat (liikaa), jotka tahtovat huomiota koska heillä on huono itsetunto"
=

"Vain ne peittävät, jotka eivät uskalla paljastella, koska heillä on niin huono itsetunto. "


Kaikkien tekojen taustalla on psykologisia motiiveita eikä niistä voi päätellä onko teko moraalisesti hyvä vai huono.


"Pitää jättää jotain arvailun varaan"  



"Pitää pakottaa toinen arvaamaan"

Tässä viitataan sellaiseen seksuaalisuuskäsityksiin, jossa on miestä on tarkoitus kiihottaa, mutta ei liikaa koska silloin kiihtottavuus poistuu. Arvaaminen edellyttää, että arvaaja ja arvattava ylipäätään haluavat ajatella näin vaatetuksesta tai kiihottavuudesta. 


"En halua näyttää privaattipaikkojani kaikille"

=

"Haluan peittää privaattipaikkani kaikilta"


Paljastelun ja peittämisen logiikka rakentaa seksuaalisuuden sukupuolielinten varaan. Tällainen käsitys on sukua lääkärien tavalle katsoa seksuaalisuutta ja näennäisestä tieteellisyydestä huolimatta se mystifoi naisen privaattipaikat ja kasvattaa niiden "markkina-arvoa". 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti